Rezervă-ți timp
Dacă sarcina ta nu a fost planificată, respiră adânc și încearcă să nu te panichezi. Chiar dacă nu ești nici prima și nici ultima persoană care a rămas însărcinată, faptul că este vorba despre trupul tău face din întâmplare o chestiune serioasă, nu-i așa? Totuși, nu lua o decizie pripită!
Deși nu poți schimba ce deja s-a întâmplat, poți să-ți analizezi cu mare grijă următorul pas. S-ar putea să te simți sub presiune luării unei decizii cât mai rapide. În ciuda acestui fapt, oprește-te și rezervă-ți ceva timp. Direcția pe care o vei alege acum va avea un impact semnificativ asupra întregii tale vieți. Trebuie să știi că există opțiuni, așa că ia o decizie bine informată!
Împărtășește vestea
Dezvăluirea unei sarcini neplanificate celor apropiați ai tăi poate fi foarte dificilă. Este însă foarte important ca ei să fie informați pentru ca să nu fii nevoită să te confrunți singură cu toate dificultățile sarcinii. Deșii membrii familiei și prietenii ar putea să reacționeze în moduri diferite, o comunicare deschisă și sinceră este vitală. Cei care deja au trecut printr-o situație similară ți-ar putea oferi ajutor valoros. Așa că, fă-ți o listă cu oamenii cărora trebuie să le spui despre sarcina ta.
Momentul destăinuirii este important
Când este cel mai bun moment să transmiți știrea celor apropiați? Cum le vei spune? Personal? În scris? O să fii singură sau o să iei pe cineva cu tine? Unde le vei spune? La masa din bucătărie? În camera de zi? În timpul vizitei la altcineva? Gândește din timp la fiecare detaliu. Planifică să împărtășești familiei tale vestea atunci când toată lumea are timp suficient să îți acorde atenție și să puteți discuta fără întreruperi. Pe cât posibil, încearcă să eviți momentele de seara târziu sau dimineața, când fiecare se grăbește să plece la serviciu sau la școală. S-ar putea ca familia ta să aibă nevoie de ceva timp ca să poată procesa vestea.
Pregătește-te pentru a primi reacția lor
Poate crezi că deja știi cum va răspunde familia ta, dar este foarte posibil să rămâi surprinsă de reacția lor. Și ție ți-a trebuit ceva timp pentru ca să poți înțelege ce ți s-a întâmplat, așa că permite-le și lor timpul necesar procesării informației. Dacă te vor întâmpina cu acuzații și condamnare, amintește-le că acum treci printr-o perioadă grea și că ai nevoie de sprijinul lor. Dacă încearcă să pună presiune pe tine ca să iei o decizie rapidă legată de avort, adopție sau păstrarea și creșterea copilului, cere-le să-ți acorde timp suficient pentru ca să poți să explorezi toate opțiunile existente.
Fii tare în cazul în care ceilalți pun presiune pe tine. Această decizie este a ta – o decizie cu care urmează să trăiești toată viața. Îți ești datoare ție însăți să afli toate datele necesare. Nimeni nu te poate forța să iei o decizie, așa că analizează cu grijă toate opțiunile posibile. Cere-i lui Dumnezeu să-ți dea putere și înțelecpiune în acestă periodă extrem de provocatoare. Cere ajutorul Lui. El este preocupat de tine și de viitorul tău.
Pune-ți următoarele întrebări:
- Cui, în lumea asta, îi pasă cu adevărat de mine?
- Ce cred eu realmente despre cele trei opțiuni – avort, adopție și creșterea copilului?
- Ce credeam despre cele trei opțiuni înainte de a descoperi că sunt însărcinată?
- Cum va fi afectată sănătatea mea datorită alegerii pe care o voi face? Trupul meu? Viitorul meu?
- Ce voi crede peste un an despre decizia pe care o iau acum? Dar peste zece ani?
Este normal să fii agitată când te gândești la felul în care familia s-ar putea să reacționeze la sarcina ta neplanificată. Dacă ai suspiciuni referitoare la siguranța ta sau crezi că cineva ar putea să-ți facă rău, caută un loc sigur. Înconjoară-te cu oameni în care ai încredere, care te iubesc și sunt preocupați de bunăstarea ta.
Ce vei face de acum înainte, contează!
Poți ieși mult mai puternică din această perioadă tumultuoasă a vieții! Nu uita că îți datorezi ție însăți timpul necesar pentru a dispune de toate informațiile vitale. Este vorba despre viața ta, sarcina ta și viitorul tău.
Vei reuși! Suntem alaturi de tine!
Este însărcinată. Ce vei face?
Ești șocat(ă)
Când fiica ta îți face de cunoscut faptul că este însărcinată, încearcă să îți contolezi reacțiile. Răspunsul tău inițial va avea un impact semnificativ asupra relației tale cu fiica ta în viitor. Dacă deja ai dat-o în bară, încă nu e prea târziu să-i comunici că îți pasă.
Da, este normal să fi șocat(ă) și dezamăgit(ă). Amintește-ți însă că și ea se confruntă cu o situație covârșitoare. Încearcă să te pui în locul ei și să-i înțelegi temerile.
Esențial
Rămâi calm(ă). Nu arunca în aer toate podurile de legătură spunând azi ceva ce vei regreta mâine. Mai mult ca sigur, familia ta se confruntă cu un viitor pe care niciunul dintre voi nu l-a planificat. Cu toate acestea, nu înseamnă că lumea voastră s-a sfârșit. Și, deși este foarte greu să-ți imaginezi ce va urma, s-ar putea să iasă ceva bine și din această situație. Trăiește fiecare moment pas cu pas.
Ea nu-ți poate citi gândurile
Fiica ta are nevoie să te audă spunând: „“
- „Te voi iubi mereu, indiferent de situație.”
- „Suntem aici pentru tine și te vom ajuta cu tot ce putem.”
- „Nu asta ne-am planificat, dar va fi bine.”
- „Vom merge împreună.”
S-ar putea să fi ispitit(ă) să spui: „Te vom susține oricare ar fi decizia ta.” Această afirmație însă poate să creeze fiicei tale senzația că este singură în procesul creionării cursului vieții ei. De aceea, împărtășirea înțelepciunii tale acumulate de-a lungul vieții poate să reprezinte o componentă extrem de valoaroasă în procesul decizional prin care trece fiica ta.
Ea are nevoi de tine acum mai mult ca oricând.
- Asigur-o de dragostea necondiționată și grija pe care i-o porți.
- Spune-i că ai încredere în ea.
- Evită atitudinea de învinovățire sau de condamnare.
- Ajut-o pe fiica ta să-și facă o listă pro și contra pentru fiecare opțiune pe care o are.
- Încrede-te în Dumnezeu din toată inima ta.
Poți să fi avocatul/susținătorul ei.
- Asigură-te că atmosfera nu este amenințătoare.
- Ascult-o când îți povestește despre emoțiile și planurile ei.
- Încurajeaz-o să ia decizii raționale, bine gândite.
- Respectă sentimentele ei față de tatăl copilului.
- Fii înțelegător(oare) cu nevoia ei de timp și izolare.
Oferă-i sprijin fiicei tale, prezentându-i posibilitatea de a împărtăși vestea despre sarcină și celorlalți membri ai familiei. S-ar putea ca și ei să aibă sugestii la care tu nu te-ai gândit și s-ar putea să îi ofere dragoste, sprijin și resurse suplimentare. Frații și surorile ar putea să arate fiicei tale simpatie unică, fiind mai aproape de ea ca și vârstă.
Pe măsură ce alții aud știrea, așteaptă-te la diverse reacții. Desigur că nu ești obligat(ă) să răspunzi la toate sugestiile primite. Concentrează-te pe viitorul și bunăstarea familiei tale. Mulți părinți au recunoscut că, deși momentul apariției sarcinii fiicei lor nu a fost cel dorit, s-au simți mângâiați de faptul că și-au ajutat odrasla să-și facă un plan sigur și eficient referitor la copilașul ei și la nepoțelul lor. De aceea, lucrați împreună în a conceperea unui plan bun care va întări relațiile dintre voi.
Chiar dacă viața voastră a naufragiat pe un teritoriu complet necunoscut, aduceți-vă aminte că Dumnezeu este suficient de mare și de puternic pentru a se ocupa de temerile, îndoielile și întrebările voastre. Durerea poate să reprezinte un catalizator în procesul creșterii personale. Odihniți-vă inimile în dragostea eternă și necondiționată a lui Dumnezeu.
Deși această știre vă poate lua prin surprindere, să știți că multe familii au navigat cu bine prin aceste ape tulburi și au ieșit mai puternici la malul celălalt.
Puteți traversa pe aici și ajunge dincolo cu bine.
Înfruntați furtuna împreună.
Deși vor fi mulți care vă vor oferi sfatul, este foarte important să căutați înțelepciunea celor care înțeleg dinamica unică a familiei în care apare o sarcină neplanificată. Luați legătura cu prefesioniștii de la un centru de resurse pentru sprijinul gravidelor, care pot să vă ofere ajutor confidențial și plin de compasiune.
Prin ceea ce treceți acum nu este simplu. Nu există răspunsuri ușoare la întrebările voastre. De aceea, înfruntați această situație împreună. Discutați unii cu alții în mod deschis și sincer, dar aveți înțelegere vis a vis de nevoia personală a fiecăruia de timp și spațiu privat. O criză de familie are potențialul de a separa membrii ei, sau de a-i atrage mai aproape.
Nu este simplu, dar este posibil!
Holly M. Duncan, M.Ed., LPC