Atunci când erai mică și te accidentai, un bandaj și un pupic te ajutau să scapi de durere.
Acum, durerea inimii tale nu mai încetează.
Rana produsă de un avort este deseori profundă și deosebit de sfâșietoare. S-ar putea ca trecerea timpului să nu te ajute să te vindeci și să ai nevoie să te simți înțeleasă – poate chiar iertată.
Dă-ne voie să te ajutăm!
Nu-ți oferim un bandaj sau o soluție superficială. Îți oferim sprijinul și ajutorul persoanelor care au trecut printr-o experiență asemănătoare cu a ta și au fost vindecate.
A decide să ceri ajutor poate să fie una din cele mai grele decizii pe care le-ai luat vreodată. Cu toate acestea, s-ar putea să fie una din cele mai înțelepte inițiative interprinse de tine vreodată.
Poate că ți s-a spus că avortul este cea mai rapidă și cea mai puțin dureroasă soluție la problema unei sarcini neplanificate. Experiența spune și numeroasele cercetări revelează faptul că, pentru multe femei, acest lucru nu este adevărat.
Citește următoarele întrebări de evaluare personală pentru a identifica dacă nu cumva trăiești simptomele unei traume post-avort. Dacă lista de mai jos reflectă problemele cu care te confrunți de la avort încoace și te simți blocată, s-ar putea să ai nevoie de ajutor pentru a-ți reveni. Pune de o parte câteva minute și citește prin ce dificultăți au trecut alte femei în urma unui avort. Vezi dacă nu cumva te poți idenitifica cu vreuna dintre ele.
Chestionar de auto-evaluare
1. Te-ai schimbat ca și persoană după avort?
□ Da □ Nu
2. Cum ai fost înainte de avort?
______________________________________________________________________________
3. În ce constă deosebirea?
______________________________________________________________________________
4. Dacă sora sau prietena ta cea mai bună s-ar gândi la avort, le-ai preveni să nu recurgă la el?
□ Da □ Nu
5. Ai recurs la avort deși erai convinsă că nu este bine să-l faci?
□ Da □ Nu
6. Bifează dificultățile cu care te-ai confruntat după avort:
□ Sufăr de tulburări de alimentație.
□ Mereu intru în relații abuzive.
□ Mă implic mult mai des în relații sexuale neprotejate.
□ Consum droguri sau alcool pentru a uita de durere.
□ Deseori mă simt atât de tristă încât nu îmi pot îndeplini responsabillitățile.
□ Deseori mă gândesc să-mi fac rău.
□ Am mereu aceleași coșmaruri.
7. Simți că te blochezi sau că rămâi fără cuvinte atunci când ești într-o situație emoțională intensă?
□ Da □ Nu
8. Experimentezi emoții explozive?
□ Da □ Nu
9. S-a schimbat relația ta cu Dumnezeu de când ai apelat la avort?
□ Da □ Nu
10. Simți că trebuie să ascunzi faptul că ai recurs la avort și emoțiile atașate acestei experiențe?
□ Da □ Nu
11. S-a schimbat modul în care te raportezi la bărbați?
□ Da □ Nu
Dacă da, în ce mod? ______________________________________________________________
12. Ai tendința să eviți oameni sau situații care îți amintesc de avort?
□ Da □ Nu
13. A pus cineva presiune pe tine să recurgi la avort?
□ Da □ Nu
Dacă da, cum arată în prezent relația ta cu această persoană? ______________________________________________________________________________
14. Simți că ești complet singură în durerea ta emoțională?
□ Da □ Nu
15. Ești interesată să te alături unui grup de sprijin pentru femeile care au trecut prin experiența unui avort pentru a fi ajutată să procesezi dificultățile cu care te confrunți?
□ Da □ Nu
Dacă ai răspuns „Da” la cel puțin 3 din întrebările de mai sus, s-ar putea să suferi de sindromul post-avort. Te rugăm să nu ignori nevoia ta, ci să ne contactezi pentru a primi ajutor, sunând la numărul de telefon trecut pe acest pliant. Dorim să-ți oferim ajutorul de care ai nevoie și posibilitatea de a vorbi cu cineva. Te rugăm, sună!
Mărturie personală
Draga mea,
La 19 ani, am întreținut o relație cu un bărbat care mi-a spus că mă va iubi veșnic. Când i-am dat de știre că sunt însărcinată cu copilul lui, mi-a zis pe un ton foarte calm și înțelegător: „O să mă ocup eu de asta”.
La început, am crezut că ne vom căsători, că îmi va oferi sprijinul de care aveam nevoie pe perioada sarcinii, iar apoi mă va ajuta să ne creștem împreună copilașul. El s-a gândit însă să acopere costurile avortului.
M-am supărat foarte tare pe el, însă am recurs totuși la avort. De atunci, viața mea s-a schimbat și nu am mai fost aceeași persoană. Ani la rând mă uram pe mine însămi și nopți în șir mergeam la culcare plângând. Uneori mă trezeam auzind plânsete de bebeluș. Bebelușul nu mai exista, însă … era doar un vis extrem de trist. Credeam că o să înnebunesc.
Am suferit timp de șapte ani, înainte de a fi gata să cer ajutor. După ce m-am implicat într-un grup de recuperare a femeilor care au suferit datorită unui avort, am început să-mi recapăt speranța și am fost vindecată. În acest grup am avut ocazia să împărtășesc experiența mea cu alte femei care au trecut prin dificultăți similare. Împreună, am plâns pierderea copilașilor noștrii și am făcut pașii necesari spre vindecare. Deși încă regret decizia luată, am reușit să-l iert pe fostul meu prieten și să-mi revin în urma durerii avortului.
Sper ca și tu să decizi să apelezi la ajutor după ce vei citi această mărturie. Încearcă, merită efortul!
Tana
Ești pregătită să-ți procesezi durerea și să scapi de ea?
Grupul de suport post-avort îți oferă sprijin, informație și un mediu protejat în care să poți începe procesul de vindecare.
Nu trebuie să continui să suferi!
Te rugăm să ne suni pentru a primi toate informațiile necesare.
Concepte extrase și traduse din Penny Salazar & Luci Freed’s book, A Season to Heal, Cumberland House Publishers, Inc.
www.frontlines.org